Izložba slika sa "Likovne kolonije" u Uroševcu

11.09.18 10:36


U Galeriji umetnosti u Uroševcu održana je završna izložba radova nastalih letos, tokom multietničke „Likovne kolonije“, u okviru „Nedelje KFOR-a“.

Mladi umetnici iz svih zajednica na Kosovu imali su priliku da se u julu mesecu druže i komuniciraju koristeći univerzalni jezik, jezik likovne umetnosti, pa su kao rezultat tog druženja široj javnosti prikazani radovi nastali tokom kolonije.

U razgovoru sa učesnicima kolonije i možda nekim budućim umetnicima, saznali smo da su zadovoljni učešćem, jer su upoznali svoje vršnjake iz ostalih zajednica, dobro se zabavili, ali i naučili nešto novo.

“Odradio sam dve slike sa mojim prijateljima. Ako nastavimo da radimo zajedno sa drugim zajednicama, možemo biti uspešniji, živeti slobodniji i prosperitetniji život. Moja poruka mladim ljudima koji žive na Kosovu je da nikada ne prestanu sanjati i da daju svoj maksimum kako bi taj san realizovali”, kazao je Ramiz Rrahman, pripadnik Aškalija iz Uroševca.

Slično razmišlja i Magdalena Rusimović iz Štrpca. Ističe da joj je velika čast što je deo izložbe, da veoma voli da slika jer slikanjem izražava svoju ličnost i potrebe, zaboravlja na sve druge stvari i odlazi neki drugi, bolji svet.

“Uz zabavu i druženje sa vršnjacima drugih nacija slikale smo i zbog toga smo danas ovde kao deo ove izložbe. Jako mi je drago što smo se sprijateljile sa ostalim zajednicama”, dodaje Tamara Janković, koja dolazi sa Brezovice.

Jeton Lika, službenik za ljudska prava i prava zajednica OEBS-a, regionalnog centra Gnjilane, uz čiju se podršku (Misija OSCE na Kosovu) zajedno sa Odeljenjem za kulturu, omladinu i sport u Uroševcu sproveo do kraja ceo projekat, rekao je da je ova kolonije postala tradicionalna, jer se održava već četvrtu godinu zaredom.

“Svi mladi koji su učestvovali, od 2015., 2016., 2017., poslali su dobru poruku svojim vršnjacima, tako da se broj iz godine u godinu povećava. Kolonija im pruža zadovoljstvo što rade u profesiji, znači likovnoj umetnosti, kao i zadovoljstvo što imaju priliku da se upoznaju sa vršnjacima iz drugih opština, iz drugih zajednica“, kazao je Lika.

Na ovoj multietničkoj likovnoj koloniji učešće su uzeli mladi Srbi, Albanci, Romi, Aškalije i Egipćani iz oština Štrpce, Novo Brdo i Uroševac. Kolonija je održana u parku “ Sloboda” u Uroševcu.

 

Likovna kolonija- Urosevac