UMETNOŠĆU IZ RECIKLAŽE- DO BOLJIH ODNOSA MEĐU MLADIMA MITROVICE

25.06.18 13:38


Ukoliko želite da živite u okruženju bez otpada, a istovremeno ste zainteresovani za umetnost i imate zanimljive ideje da vaša sredina bude čistija probajte- Umetnost iz reciklaže! Grupa mladih entuzijasta iz južne i severne Mitrovice, uzrasta od 12 do 24 godine, ima želju da ohrabri svoje vršnjake da stvaraju umetnička dela od recikliranog materijala. Oni su uz podršku OSCE-a i opština severne i južne Mitrovice organizovali nagradnu izložbu, gde zajednički predstavljaju umetnička dela, napravljena od recikliranog materijala.

Edin Lahi, student i aktivista u OEBS-u i drugim organizacijama, kaže za magazin For You da im je svrha i osnovna ideja da ojačaju međuetnički dijalog Srba i Albanaca i ovim putem.

“Moja poruka je da ljudi međusobno komuniciraju sa drugim zajednicama što više, a da imaju što manje predrasuda i stereotipa. Ova aktivnost dobra je za obe zajednice. Ona je dobra i za kulturnu i etničku raznolikost Mitrovice, koja je u prošlosti bila tradicionalni primer za druge gradove zbog dijaloga i interakcije među zajednicama”, kaže Edin.

Slično razmišlja i Jovan Mihajlović, 20-godišnji student elektrotehnike iz severnog dela Mitrovice. On naglašava da je ova akcija bitna, kako bi svi imali čistiju okolinu, ali i da bi se upoznali i družili kroz umetnost sa svojim drugarima iz južnog dela grada.

“Učestvujte u akcijama koje imaju za cilj čistu i zdravu okolinu. Namere su nam zajedničke, jer ova akcija uključuje i Albance i Srbe i ostale mlade iz Mitrovice. Kao što čistimo okolinu i pravimo umetnost od reciklaže, želimo i da zaštitimo životnu sredinu , ali i pre svega poboljšamo naše odnose” istakao je Jovan.

Radovi sa izložbe “Umetnost iz reciklaže” su izloženi u kampusu Međunarodnog poslovnog koledža u Mitrovici do 28.juna, a poslednjeg dana posetioci će glasati za najbolje radove, koji će biti nagrađeni sumom od 60, 50 i 40 evra.

UMETNOST KROZ RECIKLAZU