NOVA PRIJATELJSTVA U BONDSTEEL-u

19.06.18 14:14


U subotu, 16. juna 2018. godine, vojni kamp "Bondsteel" u opštini Uroševac otvorio je vrata  nekim  posebnim  gostima. Kamp je posetilo 35 tinejdžera, njih 15 iz srpske zajednice  iz sela Šilova u Gnjilanu i 20-oro  iz Albanije, odnosno iz Kuksa.

Tokom posete, mladi su najpre čuli priču o NATO-u, njegovoj istoriji, značaju i ulozi. Ostatak dana proveli su u susretu sa timom za deminiranje. Tom prilikom imali su mogućnost da se upoznaju sa različitima oružjem ovog tima. Posle ručka posetili su helikoptersko odeljenje i razgledali jedan od helikoptera.Dan se završio zajedničkim igrama u cilju saradnje i razvoja liderskih veština.

Praise Shehu, direktor Centra za napredak mladih iz Kuksa rekao je da je ova poseta bila njihova inicijativa, ali je njegova realizacija omogućena zahvaljujući podršci američke ambasade u Tirani. "S obzirom da je osnovni cilj ove posete bio da mladi saznaju više o NATO-u, naš dan je počeo sa teoretskim predavanjem o ovoj organizaciji koju su držali američki pripadnici KFOR-a na Kosovu", rekao je on. Naglasio je i važnost takvih aktivnosti za omladinu: "Kada komunikacije nema, prevladaće stereotipi. Za većinu mladih iz Kuksa ovo je prvi put da su se sreli sa svojim srpskim vršnjacima. Najbolji način borbe protiv stereotipa je promovisanje komunikacije”, istakao je Shehu. 

Tatjana Stojanović iz sela Šilova u opštini Gnjilane jedna je devojčca koje su posetile kamp.Prema njenim rečima, cilj ove posete bio je ojačati mir i raditi na zbližavanju mladih i njihovom druženju, što bi moglo poslužiti kao polazna tačka za izgradnju saradnje širom balkanskog regiona.

PRIJATELJSTVA U BONDSTEELU-U