FK RUDAR: PRVI ŽENSKI FUDBALSKI KLUB!

05.02.18 11:06


Nedavno je u severnom delu Mitrovice otpočeo sa radom ženski fudbalski klub “Rudar”. Tako je pored duge tradicije u radu sa mladim fudbalerima, FK "Rudar" iz Mitrovice, iako pomalo neuobičajeno za ove prostore, otpočeo rad i sa mladim fudbalerkama. Iz kluba poručuju da devojkama nije potrebno igračko iskustvo, kao i da su im prioritet devojčice koje nisu trenirale fudbal, a koje žele da budu deo jedne nove, pre svega zdrave sportske priče.

Za sada ovaj ženski fudbalski klub broji 18 devojaka. U razgovoru za Magazin 4U, one kažu da su se za ovaj sport odlučile jer ga od malena vole.

Anđela Virijević ima petnaest godina i u klubu igra poziciju desnog beka.Navija za Crvenu Zvezdu i prati redovno utakmice tog kluba, a posebno u Ligi šampiona. Ističe i da nijedan sport nije toliko uzbudljiv kao fubal. “Volim fudbal i odmalena sam ga igrala sa drugarima u mom kraju. Meni i mojim drugaricama je san da se ostvarimo u ovom sportu . Veoma sam ozbiljna po pitanju treniranja fudbala, zamolila sam trenere da nam izađu u susret I maksimalno nam se posvete”, kaže Anđela i dodaje da njenim drugarima i porodici nije čudno što trenira fudbal, jer su naviknuti na to još od kada je prvi put šutnula loptu.

Njena koleginica iz kluba Milica Radosavljević ima četrnaest godina i golman je ekipe ŽFK “ Rudar”. Kaže nam da je oduvek volela da prati fudbalske utakmice, kao i da je strast prema tom sportu osetila još u prvom razredu osnovne škole. “Odlučila sam da postanem golman zato što imam visinu I građu za tu poziciju, videla sam da mi napad nikad nije dobro išao, a sam iz tog razloga na ovoj poziciji. Planiram da nastavim da se bavim ovim sportom”, ističe Milica.

Direktor fudbalskog kluba “Rudar” Radomir Zlatan smatra da Mitrovica ima dugu sportsku tradiciju u fudbalu i da bi zato bilo dobro da ovaj klub postane deo ovog grada. On apeluje na sve da ih finansijski pomognu. “Pojavila se jedna grupa devojčica koje žele da igraju fudbal, mi smo rešili da im izađemo u susret i krenuli smo sa treninzima.Nadamo se da ćemo od leta krenuti I sa takmičenjima. Neophodna nam je finansijska podrška, za opremu, lopte, dresove itd” rekao nam je direktor FK “ Rudar”. On je istakao da je klub tek u povoju, pa im je veoma bitno da ga postave “na noge”.

Trener ženskog FK “ Rudar”, Anis Idrizović kaže da su se devojke devojke javile same , a na osnovu njihovog interesovanja formiran je klub. Njemu je drago što one imaju želju I volju da treniraju ovaj sport, jer, kako kaže to je ovde retkost. On je podvukao da neke od njih igraju odličan fudbal I da se mogu u igri meriti i sa svojim muškim kolegama. Fudbalerke novoformiranog kluba “ Rudar” ozbiljne su u nameri da redovno treniraju i uskoro počnu da se takmiče u nekim regionalnim ligama. To im je posebno značajno zato što na Kosovu do sada nije postojao nijedan ženski fudbalski klub.

FUDBALERKE MITROVICA