MITROVICA-STUDENTSKI GRAD

20.11.17 12:39


Mir i tišinu koje su tokom letnjih meseci prisutne u Severnoj Mitrovici već krajem septembra zamene gužve i galame, u oktobru je grad prepun mladeži koja započinje studenski život, period koji se ne zaboravlja. U novembru, uprkos kiši i znatno nižim temperaturama, mladalački duh i vedrina osvežavaju grad.

U jesen kada sve bledi, kad se priroda priprema da utone u dubok zimski san, Mitrovica se budi, oživljava, vraća veru u ljubav, rađa nova prijateljstva, postaje grad snova. Tu svi nekud žure, koračaju ulicama slobodno i smelo, čuje se smeh, graja i žagor sa svih strana, uske ulice pretrpane lokalima brze hrane, oseća se miris ćevapa i bureka, miris kafe i sve to uz raznovrsnu muziku koja se čuje iz mnogobrojnih kafića.

Neizbežno je pomenuti i buku automobila koja predstavlja sastavni deo života. I baš tu, u tim uskim ulicama, desile su se mnoge velike stvari, baš su se tu mnogima pogledi sreli, rodile se velike ljubavi. Sve to ostaje urezano u mislima onih koji su doživljavali te trenutke vredne života, trenutke koji se ne zaboravljaju. I čak ni jake jesenje kiše to ne mogu da izbrišu, topla atmosfera jesenjih večeri u studentskom gradu se pamti. Značajna pažnja posvećuje se kulturi, sportu i rekreaciji, što studentski život dodatno unapređuje.

I nakon završenih studija, kada se iz Mitrovice vrate u svoj rodni kraj kao diplomirani lekari, arhitekte, profesori, pravnici, čak i kada postanu uspešni u svojim karijerama, kada se osvrnu oko sebe nakon više godina, u mislima ređaju slike studentskog života, studenstkog grada, javlja se nostalgija za nečim što se ne ponavlja, što se nikad ne vraća. Mitrovica živi u mislima nekadašnjih studenata!

MITROVICA