EDUKATIVNE POSETE ULPIJANI I MANASTIRU GRAČANICA

18.10.17 11:59


U okviru jednodnevnih edukativnih poseta arheološkom nalazištu Ulpijana i manastiru Gračanica, više od 600 učenika osnovnih i srednjih škola iz opštine Gračanica imalo je priliku da se detaljno informiše o istorijskim činjenicama u opštini u kojoj žive.

Predstavnici Turističke organizacije Gračanica, u saradnji sa predstavnicima lokalne samouprave, a u dogovoru sa direktorima škola i u pratnji profesora, organizovali su edukativne ture za učenike u cilju podizanja svesti o značaju kulturnog nasleđa u svojoj opštini. Učenike je ova ideja veoma obradovala.

„Prolazila sam pored Ulpijane, ali nikada nisam bila, mnogo mi je drago što sam ovde došla sa svojim drugarima i nastavnikom istorije da nam objasne šta je ovde nekada bilo“, istakla je Miljana Slavić, učenica OŠ Vuk Karadžić“ iz Lepine.

„Dolazio sam u manastir, ali nisam ništa znao o istoriji, drago mi je što sam imao priliku da čujem detalje“, rekao je Miloš, učenik OŠ “Knez Lazar” iz Gušterice. Inicijativu su rado podržali i profesori.

“Naravno da je bitno da svi poznaju svoju istoriju i kulturu, da obilaze manastire, ali i nalazišta poput Ulpijane koje je impresivno. Eto, svi oni znaju da iskopina postoji, ali je malo njih došlo da to pogleda i vrlo malo znaju o istorijatu srednjevekovnog grada koji se nalazi nadomak Gračanice“, objašnjava profesorka Jelena Mitrović.

Osnivanje Turističke organizacije u Gračanici je znatno doprinelo razvoju turizma, a pored manastira i arheološkog nalazišta, predstavnici nastoje da prošire svoju ponudu. „Trudimo se da napravimo nove turističke atrakcije koje bi zadržale turiste, pošto je naš cilj da turisti, osim što dođu u Gračanicu i prenoće bar jednu noć, što bi dodatno uticalo na ekonomski razvoj same opštine.

Dalji ciljevi, kroz razvoj strategije koju imamo je proširenje turističke ponude kako na okolne opštine, najviše se fokusiramo na Novo Brdo, tako i na Veliku Hoču i još drugih manastira “, istakao je Boban Petrović, direktor TOG.

EDUKATIVNE  POSETE