"ZA RADOST SVAKOG DETETA"

13.10.17 13:13


Dečja mašta može svašta, rečenica je koju često čujemo u svakodnevnom govoru, ali kako tu maštu probuditi, na koji način uticati na razvoj inteligencije kod dece u najranijim godinama, kako ih inspirisati da svoju maštu i kreativnost pokažu na delu? Saslušajte ih, dajte im priliku, vaša će vas deca prijatno iznenaditi, od njih ćete mnogo naučiti.

Ove godine je Dečja nedelja obeležena pod sloganom "Za radost svakog deteta", u cilju podizanja svesti javnosti na potrebe i prava dece i mladih u porodici, lokalnoj zajednici i društvu, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima i prava da ostvare svoje potencijale.

Različitim aktivnostima , mališani iz predškolskih ustanova sa teritorije opštine Gračanica pokazali su roditeljima, vaspitačima, drugarima koliko su u stvari voljni da svoju kreativnost, umetnost i stvaralaštvo predstave i skrenu pažnju na sebe.

Maskenbal je i ove godine zaokupirao dečiju pažnju, trudili su se da svoje ideje sprovedu u delo, da naprave najbolju masku i bar na kratko oponašaju svog omiljenog junaka iz crtanog filma. "Ja sam sada princeza ratnica, uživam u ovoj predstavi“, rekla je Natalija, dok stidljivo dodaje Petra "Ja sam mala pčelica Maja“. „Ja sam spajdermen, on je moj omiljeni lik“, kaže Ilija.

"Mi sa decom radimo od prvog dana njihovog polaska u vrtić, ali aktivnostima u toku Dečje nedelje hoćemo da probudimo svest kod roditelja“, istakao je Saša Jančetović, stručni saradnik za informatiku u predškolskoj ustanovi "Đurđevak"-Gračanica. "Deca imaju svoja prava na veroispovest, na igru, na egzistenciju, a mi stariji smo tu da ih štitimo i podržavamo“, poručuje Nevenka Savić, vaspitač u vrtiću "Đurđevak"-Laplje Selo.

Bogat kulturno-umetnički program obeležio je Dečju nedelju u PU „Đurđevak“ iz Gračanice koja ima odeljenja u Lapljem Selu, Sušici, Donjoj Brnjici, Preocu i Čaglavici. "Spremili smo  igru, folklor, klincijadu. Znači koncepcija dečjih prava. Zatim je svaka grupa obišla Dom kulture, porodilište, manastir. Organizovane su i sportske aktivnosti, deca su sa svojim roditeljima igrali igre poput skok u dalj, skakanje u džaku, muzička stolica, limbo ples, duvanje u brašno. Imali smo i dan otvorenih vrata gde su roditelji u vrtićima provodili vreme sa svojom decom. Neizostavna je bila i jesenja čarolija“, naglasila je Slađana Dešić, pedagog PU "Đurđevak".

Deca imaju svoja prava, treba ih ispoštovati, ne samo u toku obeležavanja Dečje nedelje, već svakog dana radite sa svojom decom, živite za njihov osmeh.

DECIJA NEDELJA