VELIKI UMETNICI U RADIONICI „MALI ATELJE“

09.10.17 11:07


U galeriji „Akvarijus“ u Mitrovici održana je godišnja izložba polaznika edukativno-umetničke radionice pod nazivom „Mali atelje“.

„Mali atelje“ funkcioniše pri galeriji „Akvarijus“ od novembra 2015. godine. Za nepune dve godine kroz ovu radionicu prošlo je preko 100 dece različitih uzrasta.

Kreativnu radionicu vodi slikar i psiholog Miljana Dunđerin, zajedno sa saradnicima u nastavi, likovnim umetnikom Stefanom Stevanovićem, studentkinjom Fakulteta umetnosti Dunjom Veljković i studentkinjom psihologije Teodorom Živanović. Članovi „Malog ateljea“, a ujedno i članovi „Malog teatra“ pripremili su za svoje roditelje i drugare izložbu pod nazivom „Veliki umetnici u dečijoj zenici“, koja predstavlja nastavak ciklusa portreta naših i svetskih umetnika, kao i predstavu „Jedan dan velikog slikara“.

Školske 2016/17. godine njih tridesetak redovno su pohađali ovu edukativno-umetničku likovnu radionicu, ističući se svojim trudom, zalaganjem, upornošću i istrajnošću, te individualnim talentom i kreativnošću. Od ove godine galerija „Akvarijus“ je odlučila da najbolje među njima nagradi. Stručni savet galerije „Akvarijus“ – kojeg čine istaknuti vajar, prof. dr Velimir Karavelić, istoričar umetnosti Zorica Sajić Radenković i likovni umetnik Miljana Dunđerin – doneo je odluku da nagradi, polaznike „Malog ateljea“ Tatjanu Radović i Rastka Radenkovića.

Tatjana i Rastko su tokom protekle sezone pokazali da su na zavidnom nivou savladali tehnike crtanja i slikanja, stekli sasvim solidno znanje iz oblasti teorije i istorije umetnosti, pri tome pokazujući pri radu visok stepen samostalnosti i izuzetnu kreativnost. Miljana Dunđerin, je istakla da se nada da će ovim nagradama podstaći i ostale članove „Malog ateljea“ da ulože svoj maksimum, dodatno se potrude i istraju u radu i hrabro iskažu svoj individualni talenat.

„Naš moto je da nema umetnosti bez slobode i pobune; otuda, galerija „Akvarijus“ nije samo mesto stvaralačkog susreta (afirmacije, preispitivanja i polemike), nego i prostor gde se, u vremenu jednoumlja i zaglupljivanja, stvara, neguje i održava kritičko mišljenje“, kaže Miljana Dunđerin umetnički direktor ove galerije.

MALI ATELJE