„MLADI SE PITAJU“

19.09.17 11:34


Omladinsko edukativni klub Sinergija iz Mitrovice organizovao je akciju „Mladi se pitaju“ ispred svojih kancelarija u tom gradu. Ideja akcije je bila da se ispitaju stavovi omladine, saznaju želje i proveri zainteresovanost mladih za učestvovanje u unapređenju društva.

U višečasovnoj akciji je učestvovalo oko 140 mladih ljudi, koji su se pored druženja i zabave takmičili u sastavljanju misteriozne slagalice na kojoj se skrivao logo ove akcije, popunjavali upitnike i učestovovali u anketi koja se tiče promena u njihovom gradu, dok su na kreativnom zidu takođe imali priliku da ostave svoje želje i predloge, odnosno davali odgovor na pitanje „Da se nešto pitam, ja bih ... “.

Pobednici takmičenja su dobili skromne nagrade. Pitanja u upitniku su bila kratka i jednostavna i odnosila su se na njihove stavove, potrebe i u kojoj meri se danas čuje njihov glas u porodici i društvu. Rezultati ankete su pokazali da većina mladih nije zadovoljna trenutnim životom u gradu, a ono što se najčešće moglo pročitati na zidu želja je da im nedostaju sportski tereni, hale, dečija igrališta, više mesta za okupljanje, druženje, zabavu, organizovanje kulturnih događaja, sređivanje infrastrukture u gradu i povećanje čistoće.

Aktivisti Omladinsko edukativnog kluba „Sinergija“ su zaključili da mladost Mitrovice poseduje lepe i kvalitetne ideje, a ono što ih trenutno sputava je strah, neiskustvo i nemogućnost da daju svoj glas.

Volonteri „Sinergije“ su sebi postavili zadatak da kroz ovakve i slične akcije utiču i aktiviraju omladinu sa Kosova, da probude njihovu svest, da ih ohrabre, motivišu i uključe u sve aktivnosti i oblasti života, odnosno, da kroz druženje ukažu na mogućnost i pravo da izražavaju svoje stavove i dobiju potrebu da se njihov glas čuje.

Programska direktorka „Sinergije“ Jovana Stojanović poručuje: „Mladi treba da se zauzmu za svoje mišljenje, za svoje stavove i unapređenje društva. Ova akcija ne treba da ostane na jednom danu. Pre svega, ljudi donose svakodnevno odluke, čak i kada misle da to nije tako. Ne uraditi nešto, takođe je odluka. Borite se da se vaš glas čuje, radite na sebi, usavršavajte svoje obrazovanje i držite do svojih stavova“.

mladi se pitaju