ČLANOVI „HOGOSHE“ POSVETILI ČAS TEHNIKAMA PRAVILNOG DISANJA

29.08.17 12:14


Sve dok se nije pojavila knjiga „Umeće disanja“ Mirka Ostojića, koja je nedavno promovisana u Gračanici, nije se puno ni razmišljalo o tome da su tehnike disanja bitne za organizam, za zdrav i dug život i da uopšte trebamo da razmišljamo o tome koliko kiseonika unosimo u svoja pluća i da li je to dovoljno.

Nakon promocije ove knjige, u kojoj se Ostojić pozabavio proučavanjima lekara još od pedesetih godina prošlog veka na čelu sa doktorom Butejkom, za tehnike disanja najpre su se zainteresovali članovi kluba borilačkih veština „Hogosha Dojo“ iz Gračanice.

Oni su prvi rešili i da primene neke od tehnika pravilnog disanja, naročito one koje se mogu primenjivati i na treninzima. Tako su došli na ideju da i jedan od svojih treninga posvete času učenja pravilnog disanja, odnosno savladavanja tehnika disanja.

Ovaj klub u narednom periodu organizovaće i časove sporta u prirodi, zatim uticaj bavljenja borilačkim veštinama na zdrav život, kao i odbrani od nasilja. Sve to pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Oni koji su se zainteresovali za tehnike pravilnog disanja prisustvovali su času koji je ovaj klub organizovao u maloj sali Doma kulture u Gračanici, a instruktor je bio Petar Đorđević, trener ovog kluba koji im je preneo svoja znanja o umeću disanja, a koja je savladao zahvaljujući proučavanjima Mirka Ostojića. Kako on kaže, disanje je važnije nego što mislimo. Pravilni udisaji i izdisaji utiču na rad mnogih organa u organizmu.

- Danas u vreme zagađenosti vazduha još je bitnije da obratimo pažnju na umeće disanja. Ponekad, ne znajući, mi zapravo ne dozvoljavamo da dovoljno kiseonika dođe u naša pluća. Jako je bitno kako dišemo i kada smo premoreni, kada trčimo, kada se bavimo nekim sportom. Jako je bitno da se savlada koliko kratki naši udisaji treba da budu u određenom trenutku - kaže Đorđević.

Prisutni na ovom času bili su zaintrigirani ovom temom i pokušali su da prate instrukcije.

-Svaka nova stvar koju naučimo, a koja može biti važna za naše zdravlje je dobrodošla. U ovom klubu treniram dosta dugo i uvek naučim nešto novo - kaže Miloš Savić. O ovom času snimljena je i video emisija koja će se uskoro naći na internetu.

 

TEHNIKE DISANJA