ŠKOLA FILMSKE MAGIJE 3 U GRAČANICI

28.08.17 11:25


Nakon uspešno završenih Škola filmske magije 1 i 2 u toku prethodne dve godine, ovog leta otvorena je i Škola filmske magije 3. Iz godine u godinu raslo je i interesovanje onih koji su želeli da nauče nešto novo u ovoj školi, tako da je ove godine prijavljeno čak 90 polaznika različitog uzrasta. Svi oni imaće prilike da steknu neka nova znanja iz oblasti filmske režije, scenarija, montaže, glume, kamere i produkcije.

Škola je organizovana u saradnji Doma kulture u Gračanici sa filmskom kućom Gargantua films iz Beograda, a opšti cilj škole je integracija mladih u kulturne tokove, pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji.

Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, scenarista ili producent. “Škola filmske magije” je zamišljena kao sedmodnevna edukativna spona mladih i najsugestivnije umetnosti danas - filma.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na brz, moderan i elokventan način.

Iako je škola otvorena za sve bez obzira na godine primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o “lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije ova škola usmerena je i na fomiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima.

Među predavačima i ove godine je Mihailo Laptošević koji je polaznicima već poznat od ranije, tako da je njegovo učešće na otvaranju i pozdravljeno burnim aplauzom, a sa našim glumcima amaterima već je režirao jednu predstavu. On je najavio da će ovogodišnji zadatak Škole biti da naprave reklamu. Prošle godine bio je to kratkometražni film. - Moja preporuka svim polaznicima je, za koji god kurs da se opredele, da prisustvuju bar po nekom času i na ostalim kursevima. Sve to predstavlja jednu celinu – rekao je Laptošević.

Čast da svečano otvori, treću po redu, Školu filmske magije, pripala je Neveni Nedeljković iz Gračanice, mladoj glumici koja je uspešno završila i dva prethodna kursa i koja iza sebe već ima nekoliko uloga, ali i lepo iskustvo u ovoj školi.

SKOLA FILMSKE MAGIJE 3