LOKALNA INICIJATIVA-LINK

16.08.17 12:16


Problemi mladih, potencijalno rešenje istih, ali i sprečavanje odlaska iz svog rodnog kraja, teme su interesovanja predstavnika organizacije “Local Initiative LINK” koja je od juna prošle godine aktivna na severu Kosova.

Zvaničnom osnivanju ove organizacije prethodio je dugogodišnji rad sadašnjih osnivača i članova u organizacijama u Mitrovici i Beogradu, a onda su uzeli stvar u svoje ruke, potrudivši se da promene stvari na bolje.

“Cilj organizacije je da na sve moguće načine rešimo problem mladih i da promenimo emigracionu politiku mladih koji napuštaju sever Kosova, što mi vidimo kao najveći problem”, ističe Marko Rakić, izvršni direktor organizacije i napominje da su do sada učestvovali u sprovođenju tri projekta.

“Radili smo na poboljšanju bezbednosti dece u osnovnoj i srednjoj školi u Zubinom Potoku, zatim radili smo istraživanje o preduzetničkoj kulturi mladih u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu. Takođe bili smo i deo projekta koji je sprovodio Unicef Inovation Lab gde su mladi sa severa zajedno sa mladima sa juga učestvovali na treninzima koji su se ticali kritičkog mišljenja u medijima”.

Planovi predstavnika organizacije Local Initiative LINK jesu da u narednom periodu rade na razvoju potencijala mladih u IT sektoru, ali i da u nekim školama uključe dualno obrazovanje i na taj način mladima pruže šansu da steknu praktične veštine u radu, što bi im bilo od velike koristi kada budu tražili posao.

“Primetili smo da su deca, ali i mladi u početku veoma pasivni i nezainteresovani, nošeni tuđim ambicijama, pogrešnim idealima, sledeći loše modele ponašanja. To predstavlja alarm upozorenja za sve nas, mislim i na nastavnike, profesore, roditelje i sve one koji se bave mladima, zato ovom prilikom nećemo slati poruku mladima, već onima koji se o njima "brinu"”, naglašava Rakić i poručuje:

“Učite ih da se sami snalaze, neka sami plaćaju račune, neka menjaju sijalice, neka rade preko leta, nije ništa strašno, shvatiće koliko nije jednostavno raditi i zarađivati, tako će više ceniti vas i vaše, nadam se, dobronamerne sugestije”.

LINK