SUPER TATA

23.05.16 07:54


   Sporedna uloga oca u odrastanju dece ničemu ne vodi, zato tate, i vi budući očevi, imajte na umu da je bitno da svojoj deci budete glavni igrači. Super tata aktivno učestvuje u vaspitanju dece. Budite super, budite junaci svojih klinaca.

    Da očevi imaju potpuno istu ulogu u vaspitanju dece kao i majke slažu se mnogi stručnjaci, međutim, mišljenja građana po ovom pitanju su uglavnom podeljena, zato što je decenijama unazad glavnu ulogu u odrastanju i razvoju dece igrala majka. Svetski dan porodice je bio povod da članovi omladinskog kluba Sinergija u Mitrovici organizuju konferenciju na temu „Super tata“ sa namerom da podstaknu mlade očeve da budu odgovorniji i aktivniji u odgajanju svoje dece.

    “Uloga očeva je posebno značajna u periodu od treće do pete godine, kada se stvara osnova za dalju izgradnju ličnosti”, poručila je Marina Jakovljević, psiholog u NVO Domovik. Da je vaspitavanje dece u savremenom dobu puno izazova, istakao je Miodrag Milićević, panelista, predstavnik NVO Aktiv, koji je napomenuo da je usađivanje zdravih vrednosti na ispitu, s obzirom da u društvu vlada poremećen sistem vrednosti usled gledanja rijaliti programa i različitih emisija na TV-u. Aca Mitić, otac devojčice stare dvadesetak dana je sa ove konferencije poslao jasnu poruku ističući da mu je čast da ravnopravno sa suprugom obavlja dužnost roditelja. Aktuelna tema u savremenom društvu je samo počela konferencijom.

    Kampanja promovisanja aktivnog očinstva nastavljena je na platou ispred predškolske ustanove “Danica Jaramaz”. Aktivisti omladinsko-edukativnog kluba Sinergija su oduševljeni činjenicom koliko je očeva došlo po svoju decu na kraju radnog vremena. Napominju da je oko 70% super tate došlo po svoje klince, od ukupnog broja mališana koji borave u ovoj dečijoj ustanovi i da ta činjenica pokazuje da su očevi spremni da polako stvari menjaju na bolje i ravnopravno sa majkama učestvuju u odrastanju i vaspitanju dece.

    Oni su tom prilikom delili balone sa natpisom “Super tata” i majice sa natpisom “Sva sreća da si ti moj tata”. A potom su sve očeve sa decom uslikali u foto-ramu “SUPER TATA”. Za one očeve koji ne znaju: Dokazano je da očevi imaju veću ulogu u intelektualnom i socijalnom razvoju deteta u odnosu na majku. Čak i kada se samo igra sa detetom, otac podstiče njegov intelektualni i socijalni razvoj. Budi i ti Super tata.

 

 

SUPER TATA