< Prev 1 2 338 39 40 Next >

Sonda Philae


Më 02. mars 2004, Agjencia Evropiane për Fluturime Kozmike (ESA) nisi misionin e saj Rosetta me synimin për të ulur sondën Rosetta mbi kometën 67P/Churyumow-Gerasimenko. Me të së bashku u nis edhe aterruesi Philae, i cili më vonë do ta realizonte aterrimin e parë mbi një kometë. E gjithë kjo për të zbuluar se si ishte krijuar sistemi i hershëm diellor. Për ta arritur kometën, sondës iu desh të kaptonte nëpër gjithësi plot510 milionë kilometra. Sa për krahasim: Dielli gjendet gati 150 milionë kilometra larg Tokës. 

 

më shumë...


Nga erdhën Microsoft-i dhe Windows-i?


Pothuajse çdokush e përdor apo e ka përdorur së paku një herë. Fjala është për dritaret. Por, jo për të ato që vendosen në muret e shtëpive për ajrim dhe për të parë jashtë. Fjala është për ato, të cilat janë pjesë e historisë së suksesit të jashtëzakonshëm të një ndërmarrjeje të themeluar para 40 vitesh. Me siguri asnjëri prej themeluesve para katër dekadave nuk ka pritur, që ndërmarrja e vogël e programeve (softuereve) nga Albuquerque (Albukërki) SHBA, një ditë do të bëhej udhëheqëse e tregut global për Sistemet Operative dhe aplikacionet softuerike.

 

më shumë...


Gjetjet e kota e të dobishme nga Interneti


S’ka çka s’ka në Internet. Ne bëmë një kërkim për ju.

Interneti. Një cikërrimë prej vetëm 1.053.778.388 faqeve të Internetit, të cilat presin që të zbulohen nga ju. Shifra nuk është mjaft e kapshme për ju? Atëherë po përpiqem pak më ndryshe: po të ishit në gjendje që t’i shfletonit 41244 syresh në ditë, do të arrinit të shfletonit fondin aktual brenda vetëm 70 viteve. 

më shumë...


Organizatat dhe Institucionet e Europës – ESA


Kozmosi, kufiri i fundit. Që nga viti 1975 Agjencia Europiane e Hapësirës (ESA) e ka hulumtuar kozmosin. Selia e saj kryesore gjendet në kryeqytetin francez, Paris. ESA u themelua, për të koordinuar përpjekjet e vendeve anëtare të BE-së në hulumtimin e hapësirës. Në kohën e themelimit të saj, qëllimi ishte që ESA të mundësonte barazimin gradual me projektet hapësinore të SHBA-ve dhe Rusisë. Sot ESA përfshin 20 shtete anëtare, e ndër to janë edhe Gjermania, Franca, Rumania dhe Republika Çeke. 

më shumë...


Para 200 vitesh, ishte tepër herët


Në mbrëmjen e 18. qershorit 1815, ylli ushtarak dhe politik i një prej personaliteteve më të rëndësishme të asaj kohe ra po aq shpejt, sa edhe ishte ngritur dikur në qiellin e politikës Evropiane. Me mposhtjen e armatës franceze 15 kilometra në jug të Brukselit, në afërsi të qytezës Waterloo, përfundoi përgjithmonë sundimi i Napoleon Bonapartës mbi Francën dhe gjithë kontinentin evropian.

më shumë...


Muzikë nga e gjithë bota


Kujt i pëlqen të dëgjoj radio, do të dashurohet në këtë faqe të internetit. Fjala është për www.internet-radio.com. Aty, adhuruesit e muzikës mund të gjejnë gjithçka që ua don zemra, duke filluar nga muzika country, deri tek klasikja, nga bluzi e deri tek bollivudi, por edhe drejtimet si ‘drum’ dhe ‘bass’, ‘jungle’ e madje edhe muzikë greke. 

 

më shumë...


Rrjetë i shpejtë për të gjithë


Në Kosovë po shënohen përparime: Operatori i telekomunikacionit Vala ka njoftuar për zgjerimin e rrjetit të tij mobil në standardin më të shpejtë 4G/LTE. Zgjerimi i rrjetit do të bëhet në tre hapa. Së pari, konsumatorëve do t’iu ofrohet ngritja në standardin 3G, me shpejtësi deri në 42 megabit për sekondë (Mbit/s). Pastaj, deri në fund të vitit, zonat urbane do të lidhen me rrjetin 4G/LTE. 

 

më shumë...


Porta e Kosovës për në botë


15 kilometra të plota larg prej qytetit më të madh të Kosovës shtrihet vendi, i cili si asnjë tjetër kontribuon në atë, që të lidh këtë shtet të vogël të Ballkanit me botën – Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës.
Aeroporti i Prishtinës është një tregim suksesi, për të cilin është punuar shumë. I shfrytëzuar në fillim vetëm si aeroport ushtarak, ai në dekadën e kaluar në vazhdimësi u rimodelua në një aeroport bashkëkohor me shumë qëllime dhe me një timon regjional për trafikun ajror.

 

më shumë...


Nuhatësit më të mirë të policisë


Policia e Kosovës është përgjegjëse për rregullin dhe sigurinë në tërë territorin e Kosovës. Në përputhje me këtë, ajo kujdeset që në vend të mos kontrabandohen artikuj të ndaluar, si armët apo droga. Në raste kur kriminelët tentojnë diçka të ndaluar, si p.sh. të fshehin hashash në veturë dhe ta kontrabandojnë në Kosovë, aty fillon puna e vërtetë e policisë: Cila prej veturave të shumta, që kalojnë në pikat kufitare, është ajo e kërkuara? 

më shumë...


Rifet e rënda dhe telat delikatë


Që nga viti 1990, ata bëjnë muzikë. Dashamirët e tyre kënaqen me një shumëllojshmëri të këngëve. Tekstet e tyre ata i shkruajnë si në gjuhën shqipe, ashtu dhe në anglisht. Bëhet fjalë për grupin e Heavy metal të Kosovës "Troja". Është koha që ne të ju prezantojmë nga afër dhe të zgjojmë kërshërinë për muzikën e tyre, grupin e përbërë nga këngëtari Bujar Berisha, basisti Agron Ejupi, kitaristi Florent Bajrami dhe bateristi Violand Shabani.

 

më shumë...


< Prev 1 2 338 39 40 Next >