< Prev 1 2 337 38 39 40 Next >

Leximi edukon


Krahas televizionit, gjithnjë e më shumë kohë të lirë kalojmë në internet dhe me lojëra kompjuterike. Mirëpo, vetëm ai, i cili zotëron njërën prej arritjeve më të rëndësishme të njerëzimit, mund të jetë i suksesshëm në jetë.

Të lexuarit dhe të shkruarit – pa këto aftësi dituria nuk do të mund të kalohej nëpër gjenerata pa pësuar humbje. Për këtë arsye këto dy aftësi, krahas aritmetikës, konsiderohen si arritjet më të rëndësishme kulturore të njerëzimit. 

më shumë...


Si e pushtoi botën Telefoni Mobil


Mobili është sot më shumë se një „telefon i lëvizshëm“. Ne e përdorim atë si kamerë, lundrojmë në internet apo orientohemi me të deri në cakun tonë. Më shumë se shtatë miliardë njerëz e përdorin atë.

Më 3. Prill 1973 inxhinieri amerikan Martin Cooper e realizoi në Nju Jork bisedën e parë mobile në botë. Që atëherë ka ndodhur shumëçka: celulari u zhvillua nga një simbol i statusit të udhëheqësve të korporatave dhe mjet pune për personelin në terren dhe gazetarët, deri te shoqëruesi i përditshmërisë sonë. 

më shumë...


Heroina e fëmijëve


Një jetë nën shtypje, varfëri dhe pa të drejtën për tu shkolluar, është një fat i keq që edhe sot e kësaj dite i përcjell shumë njerëz. Për shtatëmbëdhjetëvjeçaren pakistaneze Malala Yousafzai kjo nuk ishte më e pranueshme. Ajo ndërmori gjithçka për t’iu kundërvënë këtyre kushteve në vendlindjen e saj.

Lugina Swat në Pakistanin veri-lindor ka qenë vendlindja e familjes së Malala Yousafazai-it për shumë gjenerata. Mirëpo atje, që nga viti 2004 mbizotëron një konflikt i përgjakshëm në mes të Ushtrisë pakistaneze dhe Talibanëve. 

më shumë...


Superkompjuterët


Kompjuterët po bëhen gjithnjë e më të vegjël dhe në formën e telefonave të mençur mund të futen në çdo xhep.
Megjithatë, ekzistojnë edhe ekzemplarë të kundërt: Kompjuter shkencor që zënë dhoma të tëra – Superkompjuterë. Kompjuterët janë makina llogaritëse dhe vetëm më të shpejtët mund të quhen superkompjuter. Ekzemplar të tillë nuk gjenden në shtëpi. Ato përdoren për hulumtime shkencore në universitete apo institucione publike.

më shumë...


Nafta – Ari i zi


Vetëm një numër i vogël i njerëzve, arrin të vijë ndonjëherë në kontakt të drejtpërdrejtë me të. Megjithatë është pjesë përbërëse e shumë produkteve të tjera dhe përdoret për një numër të madh nevojash. Nafta është një substancë e shumëanshme dhe shumë e rëndësishme. Prandaj ajo është një materie e cila e lubrifikon përditshmërinë tonë.
Paramendojeni një botë pa naftë. Shumë automjete nuk do të mund të lëviznin, shumë banesa nuk do të ngroheshin gjatë dimrit, gjithashtu edhe shumë preparate mjekësore nuk do të ekzistonin. 

më shumë...


Euro për Lituaninë


Lituania, është vendi i fundit Baltik që e ka futur euron si monedhë zyrtare në fillim të këtij viti. Shpresohet se ky ndryshim do të ndikojë në rritjen e ekonomisë por gjithashtu ekziston frika se kjo do të sjell edhe ngritjen e çmimeve.|


Pas dy vendeve fqinjë, Estonisë (2011) dhe Letonisë (2014) gjithashtu edhe Lituania nga 1 janari i është bashkuar zonës së euros. Republika Baltike është vendi i nëntëmbëdhjetë që bëhet pjesë e zonës së monedhës të përbashkët evropiane. 

më shumë...


Gjendet në rrjet: “Wolfram Alpha”


Në kohën e pushimit qëndroni i relaksuar në këndin e të rriturve?
Sigurisht, një privilegj që do të mund të shijohej, po të mos ishte ora e matematikës ajo që ju pret, ku gjithnjë e më tepër paraqiten numrat dhe fjalët, të cilët duhet të zëvendësohen me shenjat dhe shkronjat e kriptografisë.
Në raste të tilla, një gjetje e re në Internet mund të jetë ajo, çfarë ju duhet.
Të gjithë e njohin “google”, “bing” dhe motorët tjerë kërkues, përmes të cilëve mund të hulumtohen të dhënat në Internet.

më shumë...


Gjendet në rrjet: Spirografi online


Faqja më e re në rubrikën tonë “gjendet në rrjet“ iu dedikohet atyre që dëshirojnë ta kultivojnë dellin e vet kreativ.
Ne e kemi gjetur për ju spirografin e parë digjital plotësisht funksional. Shkoni në adresën http://nathanfriend.io/inspirograph dhe binduni vet për këtë. Për ata mes jush, të cilët janë pak në mëdyshje tani, ja ku është një shpjegim i vogël se për çfarë bëhet fjalë: 

më shumë...


Nga e ka prejardhjen sapuni?


Prej nga vjen në të vërtetë? Cili ka qenë rrugëtimi i tij nëpër histori?
Për nuhatjen e sotme të stërholluar është gati gati e pa paimagjinueshme, mirëpo kanë ekzistuar kohëra të tilla kur efekti pastrues i sapunit zëvendësohej me metoda të dyshimta. Prandaj, po e nisim nga e para. 
 

 

më shumë...


Një raketë e re për Europën – „Ariane 6“


Ajo do të jetë njëzet metra më e gjatë sesa paraardhësja e saj dhe do të peshoj rreth 800 tonë. Fjala është për raketën e planifikuar për transport ARIANE 6. Shtetet anëtare të ESA-së, kanë vendosur  se ajo do të zëvendësojë raketën tanimë të sprovuar, ARIANE 5.

Ndërtimi i ARIANE 6 është vendosur në fillim të dhjetorit, gjatë një takimi të ministrave përkatës në Napoli. Për zhvillimin e raketës, ESA do ti ketë në dispozicion rreth katër miliard euro. 

më shumë...


< Prev 1 2 337 38 39 40 Next >