< Prev 1 2 336 37 38 Next >

Gjendet në rrjet: “Wolfram Alpha”


Në kohën e pushimit qëndroni i relaksuar në këndin e të rriturve?
Sigurisht, një privilegj që do të mund të shijohej, po të mos ishte ora e matematikës ajo që ju pret, ku gjithnjë e më tepër paraqiten numrat dhe fjalët, të cilët duhet të zëvendësohen me shenjat dhe shkronjat e kriptografisë.
Në raste të tilla, një gjetje e re në Internet mund të jetë ajo, çfarë ju duhet.
Të gjithë e njohin “google”, “bing” dhe motorët tjerë kërkues, përmes të cilëve mund të hulumtohen të dhënat në Internet.

më shumë...


Gjendet në rrjet: Spirografi online


Faqja më e re në rubrikën tonë “gjendet në rrjet“ iu dedikohet atyre që dëshirojnë ta kultivojnë dellin e vet kreativ.
Ne e kemi gjetur për ju spirografin e parë digjital plotësisht funksional. Shkoni në adresën http://nathanfriend.io/inspirograph dhe binduni vet për këtë. Për ata mes jush, të cilët janë pak në mëdyshje tani, ja ku është një shpjegim i vogël se për çfarë bëhet fjalë: 

më shumë...


Nga e ka prejardhjen sapuni?


Prej nga vjen në të vërtetë? Cili ka qenë rrugëtimi i tij nëpër histori?
Për nuhatjen e sotme të stërholluar është gati gati e pa paimagjinueshme, mirëpo kanë ekzistuar kohëra të tilla kur efekti pastrues i sapunit zëvendësohej me metoda të dyshimta. Prandaj, po e nisim nga e para. 
 

 

më shumë...


Një raketë e re për Europën – „Ariane 6“


Ajo do të jetë njëzet metra më e gjatë sesa paraardhësja e saj dhe do të peshoj rreth 800 tonë. Fjala është për raketën e planifikuar për transport ARIANE 6. Shtetet anëtare të ESA-së, kanë vendosur  se ajo do të zëvendësojë raketën tanimë të sprovuar, ARIANE 5.

Ndërtimi i ARIANE 6 është vendosur në fillim të dhjetorit, gjatë një takimi të ministrave përkatës në Napoli. Për zhvillimin e raketës, ESA do ti ketë në dispozicion rreth katër miliard euro. 

më shumë...


Sonda Philae


Më 02. mars 2004, Agjencia Evropiane për Fluturime Kozmike (ESA) nisi misionin e saj Rosetta me synimin për të ulur sondën Rosetta mbi kometën 67P/Churyumow-Gerasimenko. Me të së bashku u nis edhe aterruesi Philae, i cili më vonë do ta realizonte aterrimin e parë mbi një kometë. E gjithë kjo për të zbuluar se si ishte krijuar sistemi i hershëm diellor. Për ta arritur kometën, sondës iu desh të kaptonte nëpër gjithësi plot510 milionë kilometra. Sa për krahasim: Dielli gjendet gati 150 milionë kilometra larg Tokës. 

 

më shumë...


Nga erdhën Microsoft-i dhe Windows-i?


Pothuajse çdokush e përdor apo e ka përdorur së paku një herë. Fjala është për dritaret. Por, jo për të ato që vendosen në muret e shtëpive për ajrim dhe për të parë jashtë. Fjala është për ato, të cilat janë pjesë e historisë së suksesit të jashtëzakonshëm të një ndërmarrjeje të themeluar para 40 vitesh. Me siguri asnjëri prej themeluesve para katër dekadave nuk ka pritur, që ndërmarrja e vogël e programeve (softuereve) nga Albuquerque (Albukërki) SHBA, një ditë do të bëhej udhëheqëse e tregut global për Sistemet Operative dhe aplikacionet softuerike.

 

më shumë...


Gjetjet e kota e të dobishme nga Interneti


S’ka çka s’ka në Internet. Ne bëmë një kërkim për ju.

Interneti. Një cikërrimë prej vetëm 1.053.778.388 faqeve të Internetit, të cilat presin që të zbulohen nga ju. Shifra nuk është mjaft e kapshme për ju? Atëherë po përpiqem pak më ndryshe: po të ishit në gjendje që t’i shfletonit 41244 syresh në ditë, do të arrinit të shfletonit fondin aktual brenda vetëm 70 viteve. 

më shumë...


Organizatat dhe Institucionet e Europës – ESA


Kozmosi, kufiri i fundit. Që nga viti 1975 Agjencia Europiane e Hapësirës (ESA) e ka hulumtuar kozmosin. Selia e saj kryesore gjendet në kryeqytetin francez, Paris. ESA u themelua, për të koordinuar përpjekjet e vendeve anëtare të BE-së në hulumtimin e hapësirës. Në kohën e themelimit të saj, qëllimi ishte që ESA të mundësonte barazimin gradual me projektet hapësinore të SHBA-ve dhe Rusisë. Sot ESA përfshin 20 shtete anëtare, e ndër to janë edhe Gjermania, Franca, Rumania dhe Republika Çeke. 

më shumë...


Para 200 vitesh, ishte tepër herët


Në mbrëmjen e 18. qershorit 1815, ylli ushtarak dhe politik i një prej personaliteteve më të rëndësishme të asaj kohe ra po aq shpejt, sa edhe ishte ngritur dikur në qiellin e politikës Evropiane. Me mposhtjen e armatës franceze 15 kilometra në jug të Brukselit, në afërsi të qytezës Waterloo, përfundoi përgjithmonë sundimi i Napoleon Bonapartës mbi Francën dhe gjithë kontinentin evropian.

më shumë...


Muzikë nga e gjithë bota


Kujt i pëlqen të dëgjoj radio, do të dashurohet në këtë faqe të internetit. Fjala është për www.internet-radio.com. Aty, adhuruesit e muzikës mund të gjejnë gjithçka që ua don zemra, duke filluar nga muzika country, deri tek klasikja, nga bluzi e deri tek bollivudi, por edhe drejtimet si ‘drum’ dhe ‘bass’, ‘jungle’ e madje edhe muzikë greke. 

 

më shumë...


< Prev 1 2 336 37 38 Next >