< Prev 1 2 335 36 37 38 Next >

Kur në olimpiadë sundojnë grushtat


Boksi, si luftë me grushta dhe me rregulla të caktuara është njëri ndër sportet më të vjetra dhe më të adhuruara në botë. Që nga fillimi i shekullit të 20-të është bërë një nga disiplinat e lojërave olimpike. Në lojërat e ardhshme olimpike që do të mbahen në qytetin brazilian, Rio de Janeiro, edhe Kosova dëshiron të merr pjesë në këtë disiplinë.
Qysh në kohën e lojërave antike olimpike, para më se dymijë e pesëqind vitesh, burrat luftonin me grushte kundër njëri tjetrit. Atëbotë ishte ende e paimagjinueshme ndërtimi i një ringu apo vënia e dorashkave prej poliesteri.

më shumë...


Demokracia: Nga një ide në një sistem politik


Evropa e sotme politike karakterizohet nga një numër i madh qeverish me orientime të ndryshme. Megjithatë, ato të gjitha kanë një gjë të përbashkët: Ato janë të legjitimuara në mënyrë demokratike. Por rruga drejt „qeverisjes nga populli“ ishte shumë e gjatë dhe me pengesa. Ne do të mundohemi që të hedhim dritë mbi fillimet e saj.

 

më shumë...


Ditëlindja në hapësirë


Në vitin 1990 agjencia amerikane e hapësirës NASA dërgoi në hapësirë teleskopin e hapësirës “Hubble”. Edhe pse në fazën fillestare karakterizohej me mungesë financimi dhe me gabime të rënda në konstruktim, sot e kësaj dite, Hubble na dërgon nga hapësira fotografi magjepsëse të një kualiteti të lartë nga universi jonë.
Astronomia është njëra ndër shkencat më të vjetra të njerëzimit. Ajo merret me studimin e objekteve në univers, të planetëve, asteroideve dhe të galaktikave. 

 

më shumë...


Arinjtë e Prishtinës


Mbyllja në Kafaz dhe ekspozimi i arinjve ka qenë prej kohësh praktikë e trishtë por e zakonshme në Ballkan. Kosova tanimë është liruar nga kjo traditë. Në Pyllin e arinjve në Prishtinë ish "Arinjtë e Restoranteve" pasi u shpëtuan nga robëria tani mund të jetojnë dinjitetshëm.

 

më shumë...


Leximi edukon


Krahas televizionit, gjithnjë e më shumë kohë të lirë kalojmë në internet dhe me lojëra kompjuterike. Mirëpo, vetëm ai, i cili zotëron njërën prej arritjeve më të rëndësishme të njerëzimit, mund të jetë i suksesshëm në jetë.

Të lexuarit dhe të shkruarit – pa këto aftësi dituria nuk do të mund të kalohej nëpër gjenerata pa pësuar humbje. Për këtë arsye këto dy aftësi, krahas aritmetikës, konsiderohen si arritjet më të rëndësishme kulturore të njerëzimit. 

më shumë...


Si e pushtoi botën Telefoni Mobil


Mobili është sot më shumë se një „telefon i lëvizshëm“. Ne e përdorim atë si kamerë, lundrojmë në internet apo orientohemi me të deri në cakun tonë. Më shumë se shtatë miliardë njerëz e përdorin atë.

Më 3. Prill 1973 inxhinieri amerikan Martin Cooper e realizoi në Nju Jork bisedën e parë mobile në botë. Që atëherë ka ndodhur shumëçka: celulari u zhvillua nga një simbol i statusit të udhëheqësve të korporatave dhe mjet pune për personelin në terren dhe gazetarët, deri te shoqëruesi i përditshmërisë sonë. 

më shumë...


Heroina e fëmijëve


Një jetë nën shtypje, varfëri dhe pa të drejtën për tu shkolluar, është një fat i keq që edhe sot e kësaj dite i përcjell shumë njerëz. Për shtatëmbëdhjetëvjeçaren pakistaneze Malala Yousafzai kjo nuk ishte më e pranueshme. Ajo ndërmori gjithçka për t’iu kundërvënë këtyre kushteve në vendlindjen e saj.

Lugina Swat në Pakistanin veri-lindor ka qenë vendlindja e familjes së Malala Yousafazai-it për shumë gjenerata. Mirëpo atje, që nga viti 2004 mbizotëron një konflikt i përgjakshëm në mes të Ushtrisë pakistaneze dhe Talibanëve. 

më shumë...


Superkompjuterët


Kompjuterët po bëhen gjithnjë e më të vegjël dhe në formën e telefonave të mençur mund të futen në çdo xhep.
Megjithatë, ekzistojnë edhe ekzemplarë të kundërt: Kompjuter shkencor që zënë dhoma të tëra – Superkompjuterë. Kompjuterët janë makina llogaritëse dhe vetëm më të shpejtët mund të quhen superkompjuter. Ekzemplar të tillë nuk gjenden në shtëpi. Ato përdoren për hulumtime shkencore në universitete apo institucione publike.

më shumë...


Nafta – Ari i zi


Vetëm një numër i vogël i njerëzve, arrin të vijë ndonjëherë në kontakt të drejtpërdrejtë me të. Megjithatë është pjesë përbërëse e shumë produkteve të tjera dhe përdoret për një numër të madh nevojash. Nafta është një substancë e shumëanshme dhe shumë e rëndësishme. Prandaj ajo është një materie e cila e lubrifikon përditshmërinë tonë.
Paramendojeni një botë pa naftë. Shumë automjete nuk do të mund të lëviznin, shumë banesa nuk do të ngroheshin gjatë dimrit, gjithashtu edhe shumë preparate mjekësore nuk do të ekzistonin. 

më shumë...


Euro për Lituaninë


Lituania, është vendi i fundit Baltik që e ka futur euron si monedhë zyrtare në fillim të këtij viti. Shpresohet se ky ndryshim do të ndikojë në rritjen e ekonomisë por gjithashtu ekziston frika se kjo do të sjell edhe ngritjen e çmimeve.|


Pas dy vendeve fqinjë, Estonisë (2011) dhe Letonisë (2014) gjithashtu edhe Lituania nga 1 janari i është bashkuar zonës së euros. Republika Baltike është vendi i nëntëmbëdhjetë që bëhet pjesë e zonës së monedhës të përbashkët evropiane. 

më shumë...


< Prev 1 2 335 36 37 38 Next >