< Prev 1 2 337 38 39 Next >

Superkompjuterët


Kompjuterët po bëhen gjithnjë e më të vegjël dhe në formën e telefonave të mençur mund të futen në çdo xhep.
Megjithatë, ekzistojnë edhe ekzemplarë të kundërt: Kompjuter shkencor që zënë dhoma të tëra – Superkompjuterë. Kompjuterët janë makina llogaritëse dhe vetëm më të shpejtët mund të quhen superkompjuter. Ekzemplar të tillë nuk gjenden në shtëpi. Ato përdoren për hulumtime shkencore në universitete apo institucione publike.

më shumë...


Nafta – Ari i zi


Vetëm një numër i vogël i njerëzve, arrin të vijë ndonjëherë në kontakt të drejtpërdrejtë me të. Megjithatë është pjesë përbërëse e shumë produkteve të tjera dhe përdoret për një numër të madh nevojash. Nafta është një substancë e shumëanshme dhe shumë e rëndësishme. Prandaj ajo është një materie e cila e lubrifikon përditshmërinë tonë.
Paramendojeni një botë pa naftë. Shumë automjete nuk do të mund të lëviznin, shumë banesa nuk do të ngroheshin gjatë dimrit, gjithashtu edhe shumë preparate mjekësore nuk do të ekzistonin. 

më shumë...


Euro për Lituaninë


Lituania, është vendi i fundit Baltik që e ka futur euron si monedhë zyrtare në fillim të këtij viti. Shpresohet se ky ndryshim do të ndikojë në rritjen e ekonomisë por gjithashtu ekziston frika se kjo do të sjell edhe ngritjen e çmimeve.|


Pas dy vendeve fqinjë, Estonisë (2011) dhe Letonisë (2014) gjithashtu edhe Lituania nga 1 janari i është bashkuar zonës së euros. Republika Baltike është vendi i nëntëmbëdhjetë që bëhet pjesë e zonës së monedhës të përbashkët evropiane. 

më shumë...


Gjendet në rrjet: “Wolfram Alpha”


Në kohën e pushimit qëndroni i relaksuar në këndin e të rriturve?
Sigurisht, një privilegj që do të mund të shijohej, po të mos ishte ora e matematikës ajo që ju pret, ku gjithnjë e më tepër paraqiten numrat dhe fjalët, të cilët duhet të zëvendësohen me shenjat dhe shkronjat e kriptografisë.
Në raste të tilla, një gjetje e re në Internet mund të jetë ajo, çfarë ju duhet.
Të gjithë e njohin “google”, “bing” dhe motorët tjerë kërkues, përmes të cilëve mund të hulumtohen të dhënat në Internet.

më shumë...


Gjendet në rrjet: Spirografi online


Faqja më e re në rubrikën tonë “gjendet në rrjet“ iu dedikohet atyre që dëshirojnë ta kultivojnë dellin e vet kreativ.
Ne e kemi gjetur për ju spirografin e parë digjital plotësisht funksional. Shkoni në adresën http://nathanfriend.io/inspirograph dhe binduni vet për këtë. Për ata mes jush, të cilët janë pak në mëdyshje tani, ja ku është një shpjegim i vogël se për çfarë bëhet fjalë: 

më shumë...


Nga e ka prejardhjen sapuni?


Prej nga vjen në të vërtetë? Cili ka qenë rrugëtimi i tij nëpër histori?
Për nuhatjen e sotme të stërholluar është gati gati e pa paimagjinueshme, mirëpo kanë ekzistuar kohëra të tilla kur efekti pastrues i sapunit zëvendësohej me metoda të dyshimta. Prandaj, po e nisim nga e para. 
 

 

më shumë...


Një raketë e re për Europën – „Ariane 6“


Ajo do të jetë njëzet metra më e gjatë sesa paraardhësja e saj dhe do të peshoj rreth 800 tonë. Fjala është për raketën e planifikuar për transport ARIANE 6. Shtetet anëtare të ESA-së, kanë vendosur  se ajo do të zëvendësojë raketën tanimë të sprovuar, ARIANE 5.

Ndërtimi i ARIANE 6 është vendosur në fillim të dhjetorit, gjatë një takimi të ministrave përkatës në Napoli. Për zhvillimin e raketës, ESA do ti ketë në dispozicion rreth katër miliard euro. 

më shumë...


Sonda Philae


Më 02. mars 2004, Agjencia Evropiane për Fluturime Kozmike (ESA) nisi misionin e saj Rosetta me synimin për të ulur sondën Rosetta mbi kometën 67P/Churyumow-Gerasimenko. Me të së bashku u nis edhe aterruesi Philae, i cili më vonë do ta realizonte aterrimin e parë mbi një kometë. E gjithë kjo për të zbuluar se si ishte krijuar sistemi i hershëm diellor. Për ta arritur kometën, sondës iu desh të kaptonte nëpër gjithësi plot510 milionë kilometra. Sa për krahasim: Dielli gjendet gati 150 milionë kilometra larg Tokës. 

 

më shumë...


Nga erdhën Microsoft-i dhe Windows-i?


Pothuajse çdokush e përdor apo e ka përdorur së paku një herë. Fjala është për dritaret. Por, jo për të ato që vendosen në muret e shtëpive për ajrim dhe për të parë jashtë. Fjala është për ato, të cilat janë pjesë e historisë së suksesit të jashtëzakonshëm të një ndërmarrjeje të themeluar para 40 vitesh. Me siguri asnjëri prej themeluesve para katër dekadave nuk ka pritur, që ndërmarrja e vogël e programeve (softuereve) nga Albuquerque (Albukërki) SHBA, një ditë do të bëhej udhëheqëse e tregut global për Sistemet Operative dhe aplikacionet softuerike.

 

më shumë...


Gjetjet e kota e të dobishme nga Interneti


S’ka çka s’ka në Internet. Ne bëmë një kërkim për ju.

Interneti. Një cikërrimë prej vetëm 1.053.778.388 faqeve të Internetit, të cilat presin që të zbulohen nga ju. Shifra nuk është mjaft e kapshme për ju? Atëherë po përpiqem pak më ndryshe: po të ishit në gjendje që t’i shfletonit 41244 syresh në ditë, do të arrinit të shfletonit fondin aktual brenda vetëm 70 viteve. 

më shumë...


< Prev 1 2 337 38 39 Next >