< Prev 1 2 336 37 38 39 Next >

GODITJE NË SHENJË


Harkëtaria është një nga sportet me të cilat Kosova synon të garojë në lojërat të ardhshme Olimpike. Sportistët që merren me këtë sport duhet të kenë shumë përqendrim, saktësi dhe disiplinë.
Agron Mala është krenar me talentin e sportistëve të tij të rinj: “Të dy djemtë kanë një gjuajtje mjaft të mirë”, thotë ai dhe duke e bërë këtë, ai është i përqendruar në pjesën e pajisjeve të tyre sportive, të cilat nuk përbëhen as nga topi e as nga pushka sportive

më shumë...


Karnevali: paradë argëtimi që marshon nëpër qytet


Fasching, Fastnacht, apo karneval – ishte prap ajo kohë kur për disa ditë: miliona njerëz të veshur në tërë botën festuan kulmimin e “sezonës së pestë”. Do t’ju njoftojmë me zakone të popullarizuara dhe shumë aspekte tjera të saj.
Festimi i karnevalit është traditë e shumë vendeve në tokë. Zakonet e sotme i kanë rrënjët në besimin krishter. Më parë njerëzit kanë agjëruar për gjashtë javë para Pashkëve kur ata festonin zhurmshëm me paradë, kostume të ngjyrave të ndryshme dhe muzikë.

më shumë...


Ripërdorimi: Shndërrimi i gjërave të vjetra në të reja


Ripërdorimi është në trend dhe gjatë viteve të fundit është bërë më i rëndësishëm.
Por çfarë është saktësisht ripërdorimi? Të gjithë padyshim kanë dëgjuar për riciklimin, që nënkupton gjëra të vjetra, të përdorura, të hedhura – me fjalë të tjera – mbeturina – ku shumica e të cilave përbëhen nga plastika, letra ose materiale të tjera, të cilat mblidhen dhe rifuten në ciklin e prodhimit.

më shumë...


Kur në olimpiadë sundojnë grushtat


Boksi, si luftë me grushta dhe me rregulla të caktuara është njëri ndër sportet më të vjetra dhe më të adhuruara në botë. Që nga fillimi i shekullit të 20-të është bërë një nga disiplinat e lojërave olimpike. Në lojërat e ardhshme olimpike që do të mbahen në qytetin brazilian, Rio de Janeiro, edhe Kosova dëshiron të merr pjesë në këtë disiplinë.
Qysh në kohën e lojërave antike olimpike, para më se dymijë e pesëqind vitesh, burrat luftonin me grushte kundër njëri tjetrit. Atëbotë ishte ende e paimagjinueshme ndërtimi i një ringu apo vënia e dorashkave prej poliesteri.

më shumë...


Demokracia: Nga një ide në një sistem politik


Evropa e sotme politike karakterizohet nga një numër i madh qeverish me orientime të ndryshme. Megjithatë, ato të gjitha kanë një gjë të përbashkët: Ato janë të legjitimuara në mënyrë demokratike. Por rruga drejt „qeverisjes nga populli“ ishte shumë e gjatë dhe me pengesa. Ne do të mundohemi që të hedhim dritë mbi fillimet e saj.

 

më shumë...


Ditëlindja në hapësirë


Në vitin 1990 agjencia amerikane e hapësirës NASA dërgoi në hapësirë teleskopin e hapësirës “Hubble”. Edhe pse në fazën fillestare karakterizohej me mungesë financimi dhe me gabime të rënda në konstruktim, sot e kësaj dite, Hubble na dërgon nga hapësira fotografi magjepsëse të një kualiteti të lartë nga universi jonë.
Astronomia është njëra ndër shkencat më të vjetra të njerëzimit. Ajo merret me studimin e objekteve në univers, të planetëve, asteroideve dhe të galaktikave. 

 

më shumë...


Arinjtë e Prishtinës


Mbyllja në Kafaz dhe ekspozimi i arinjve ka qenë prej kohësh praktikë e trishtë por e zakonshme në Ballkan. Kosova tanimë është liruar nga kjo traditë. Në Pyllin e arinjve në Prishtinë ish "Arinjtë e Restoranteve" pasi u shpëtuan nga robëria tani mund të jetojnë dinjitetshëm.

 

më shumë...


Leximi edukon


Krahas televizionit, gjithnjë e më shumë kohë të lirë kalojmë në internet dhe me lojëra kompjuterike. Mirëpo, vetëm ai, i cili zotëron njërën prej arritjeve më të rëndësishme të njerëzimit, mund të jetë i suksesshëm në jetë.

Të lexuarit dhe të shkruarit – pa këto aftësi dituria nuk do të mund të kalohej nëpër gjenerata pa pësuar humbje. Për këtë arsye këto dy aftësi, krahas aritmetikës, konsiderohen si arritjet më të rëndësishme kulturore të njerëzimit. 

më shumë...


Si e pushtoi botën Telefoni Mobil


Mobili është sot më shumë se një „telefon i lëvizshëm“. Ne e përdorim atë si kamerë, lundrojmë në internet apo orientohemi me të deri në cakun tonë. Më shumë se shtatë miliardë njerëz e përdorin atë.

Më 3. Prill 1973 inxhinieri amerikan Martin Cooper e realizoi në Nju Jork bisedën e parë mobile në botë. Që atëherë ka ndodhur shumëçka: celulari u zhvillua nga një simbol i statusit të udhëheqësve të korporatave dhe mjet pune për personelin në terren dhe gazetarët, deri te shoqëruesi i përditshmërisë sonë. 

më shumë...


Heroina e fëmijëve


Një jetë nën shtypje, varfëri dhe pa të drejtën për tu shkolluar, është një fat i keq që edhe sot e kësaj dite i përcjell shumë njerëz. Për shtatëmbëdhjetëvjeçaren pakistaneze Malala Yousafzai kjo nuk ishte më e pranueshme. Ajo ndërmori gjithçka për t’iu kundërvënë këtyre kushteve në vendlindjen e saj.

Lugina Swat në Pakistanin veri-lindor ka qenë vendlindja e familjes së Malala Yousafazai-it për shumë gjenerata. Mirëpo atje, që nga viti 2004 mbizotëron një konflikt i përgjakshëm në mes të Ushtrisë pakistaneze dhe Talibanëve. 

më shumë...


< Prev 1 2 336 37 38 39 Next >