Një raketë e re për Europën – „Ariane 6“

02.03.15 15:04


Ajo do të jetë njëzet metra më e gjatë sesa paraardhësja e saj dhe do të peshoj rreth 800 tonë. Fjala është për raketën e planifikuar për transport ARIANE 6. Shtetet anëtare të ESA-së, kanë vendosur  se ajo do të zëvendësojë raketën tanimë të sprovuar, ARIANE 5.

Ndërtimi i ARIANE 6 është vendosur në fillim të dhjetorit, gjatë një takimi të ministrave përkatës në Napoli. Për zhvillimin e raketës, ESA do ti ketë në dispozicion rreth katër miliard euro. 

Nisja e parë e raketës është planifikuar të bëhet në vitin 2020, një synim ky tejet ambicioz. ARIANE 6 ka një mision të qartë. ESA përmes asaj, duhet të mbizotëroj në fushën e bartjes së satelitëve në hapësirë.

Por, cilat janë përparësitë e veçanta të ARIANE 6?

 

ARIANE 6 do të jetë një mjet transportues me dy faza. Dy faza do të thotë që raketa përbehet prej dy segmenteve, ku secili prej tyre e posedon nga një motor të veçantë raketor. Pas nisjes, faza e parë e përshpejton raketën deri në shpenzimin e plotë të karburantit. Pastaj faza e parë ndahet nga raketa ndërsa motori i dytë i ndizet. Kjo fazë fo ta dërgojë raketë në orbitën e caktuar rreth tokës, ku duhet të lëshohet sateliti i transportuar. Përderisa ARIANE 5 ka qenë e konceptuar që gjithmonë të transportoj njëkohësisht dy satelitë në hapësirë, ARIANE 6 do të mundësojë bartjen e një apo dy satelitëve. Ky lloj fleksibiliteti mundësohet përmes një ndërtimi të ri modular, të ashtuquajtur “mveshja e transportit”. Kjo mënyrë e ndërtimit modular do sjell kursime marramendëse gjatë nisjes së raketave hapësinore. Për raketën ARIANE 5, ESA-s i duhej gjithmonë të koordinojë dy klientë, gjë që nuk do të jetë më e nevojshme.

 

11800 Kilonjuton fuqi shtytëse por, me çmim të volitshëm

Raketa e re do të kursej edhe më shumë para, sepse do të shfrytëzojë shumë prej përbërësve tashmë të zhvilluar dhe provuar. Një pjesë e madhe e përbërësve do të nga raketa paraprakisht e planifikuar ARIANE 5ME (një version i përmirësuar i ARIANE 5).  Për më tepër edhe të ashtuquajturit “booster”-at me derivate të ngurta (raketat që montohen në shkallën e parë për të mundësuar nisjen), do të merren nga bartësi raketor VEGA, i cili është konceptuar për bartjen e satelitëve më të vegjël. Në këtë mënyrë, çmimi për një nisje raketore do të bie në rreth 115 milionë euro.

Nëse gjithçka shkon sipas planeve të ESA-së, ARIANE 6 do mbetet një ndër raketat më të avancuara në klasën e fluturimeve hapësinore komerciale deri pas vitit 2020 dhe do të mund të përballet, para së gjithash, me operatorët e lirë dhe ambicioz nga SHBA-të.

Faktet teknike:

 

Pesha

Rreth 800 tonë

apo afër 570 vetura të klasës së mesme

Gjatësia

Ndërmjet 69 dhe 72 m

apo sa një ndërtesë 19-katëshe

Fuqia shtytëse

Sipas parashikimeve 11.800 kN

Sa për krahasim, Airbus A380 (aeroplani më i madh në botë për pasagjer arrin jo më shumë se 1244 kN

 
Lajmet e Fundit

 1. “HARDH FEST - 2018”

      “Me pamje kah vneshtat” ishte motoja e festivalit tashmë tradicional “Hardh Fest” në Rahovec. Drejtor artistik i këtij festivali, z.Gardalin Shtavica, theksoi se edicioni i sivjetmë u mbajt nga 7 deri më 9 shtator. Gjatë këtij edicioni të “Hardh Fest” janë mbajtur aktivitete të shumta duke filluar me hapjen zyrtare të vjeljes së rrushit për të vazhduar me shpalljen e verëtarit më të mirë, ekspozitën “Hardh Expo” të organizuar nga Nahit Veseli, garat në vjeljen dhe shtrydhjen e rrushit për 3 ditë rresht. Ky edicion pati edhe disa risi si: “Hardh Kids” gjegjësisht aktivitetet për fëmijë, “Hardh Treni” ose udhëtimi me tren nga qyteti deri në Konak, “Hardh Bike” ose vizitat e vreshtave me biçikleta. Më pas u organizua edhe një paradë e mekanizmave bujqësore, nga më të vjetrat e deri te ato më të rejat, nga qendra e qytetit deri ne konak. Në ditën e tretë të festivalit u mbajt ora poetike te muzeu i qytetit dhe në konak u shpall mbretëresha e rrushit.

 2. KOLONIA ARTISTIKE E ARTISTEVE TE RINJ NE FERIZAJ

       Në Galerinë e Arteve në Ferizaj është hapur ekspozita e pikturave “Koloni e Artit”, si rezultat i punimeve të përfunduara në kuadër të "Javës së KFOR-it". Artistët e rinj nga të gjitha komunitetet në Kosovë, në korrik të këtij viti kanë pasur mundësinë që të shoqërohen dhe të komunikojnë përmes gjuhës universale, gjuhës së artit, dhe si rezultat i kësaj shoqërie ata ekspozuan punimet që i mbaruan përgjatë kësaj kolonie.

 3. DITA E BARAZISE SE FEMRAVE NE BONDSTEEL

  Të shtunen më 25.08.2018 në bazën amerikane Bondsteel u organizua Dita e Barazisë së Femrave. Me këtë rast përmes tregimeve personale të katër panelisteve u theksua rëndësia e barazisë gjinore.

 4. COURTOIS ‘NE GREVE’ NUK PARAQITET PER STERVITJE

  Kur kanë mbetur vetëm edhe dy ditë deri në mbylljen e afatit kalimtar në Ligën Angleze ekipi i Çelsit (Chelsea) është duke u përballur me një krizë të vogël. Kjo sepse, siç raportojnë mediat angleze, pa dhënë asnjë shpjegim dhe pa marrë leje portieri i tyre, Thibaut Courtois, nuk u paraqit për stërvitje.

 5. PER FAT TE KEQ, JO AJO POR ATA SHKUAN NE SHTEPI!

  Për herën e tretë me radhë Kroacia arriti që ta përmbys rezultatin dhe të dalë fituese në këtë botëror. Pas Danimarkës dhe Rusisë kësaj here radhën e pati kombëtarja e Anglisë e cila para se të fillonte ndeshja ishte favorite për shumicën e ekspertëve dhe tifozëve të futbollit.

Me Shume