Nga erdhën Microsoft-i dhe Windows-i?

02.03.15 14:37


Pothuajse çdokush e përdor apo e ka përdorur së paku një herë. Fjala është për dritaret. Por, jo për të ato që vendosen në muret e shtëpive për ajrim dhe për të parë jashtë. Fjala është për ato, të cilat janë pjesë e historisë së suksesit të jashtëzakonshëm të një ndërmarrjeje të themeluar para 40 vitesh. Me siguri asnjëri prej themeluesve para katër dekadave nuk ka pritur, që ndërmarrja e vogël e programeve (softuereve) nga Albuquerque (Albukërki) SHBA, një ditë do të bëhej udhëheqëse e tregut global për Sistemet Operative dhe aplikacionet softuerike.

 

Hapat e parë dhe depërtimi

Kur Bill Gates dhe Paul Allen më 1975 i shitën programet e tyre të parë, historia e tyre e suksesit ende nuk mund të merrej me mend. Fillimi, në kuadër të një fushate promovuese të një ndërmarrje të quajtur Micro-Soft, së pari u shënua përmes krijimit të programeve të vogla me përfitim modest. Në muajin e parë të dy themeluesit ndanë një fitim prej 1516 dollarësh. Në vitet e para Microsoft-i arriti që të rritej shpejt, para së gjithash përmes blerjeve të mençura të licencave.  

Depërtimi i madh erdhi me shitjen e Sistemit Operativ të njohur me emrin MS DOS tek prodhuesi i Harduerit IBM. Në vitin 1981 IBM nxori në treg kompjuterin e saj personal që kushtonte 3000 dollarë i cili ishte pajisur me MS-DOS. Sistemi operativ MS-DOS që përshkruhej si „i shpejt dhe i ndotur“ fillimisht mbeti mbrapa të arriturave në teknike dhe në shumë dosje të specializuara u kritikua tejmase.

 

Zgjerimi dhe transformimi në liderin e tregut

Ngritja e kompanisë në nivelin e një perandorie të softuereve filloi me zhvillimin e familjes më të njohur të produkteve nga Microsoft. Futja e sistemeve të para operative Windows, veçanërisht të Windows 3,1 ia mundësoi përdoruesit jo vetëm një sipërfaqe punuese miqësore, por edhe tërheqëse në shikim. Me klaimin e viteve, seria e Windows-it u zhvillua si sistem operativ standard i shumicës së përdoruesve të PC-ve  dhe gjithkush e njeh "dritaren" si një mjedis pune.

Sidoqoftë, vitet në vijim, posaçërisht fundi i viteve '90, u shënuan me procese gjyqësore dhe konkurrencë të ashpër për Microsoft-in. Në veçanti, e ashtuquajtura "lufta e shfletueseve" ishte një provë për Microsoft. Microsoft-i u përpoq që përmes lidhjes së produkteve dhe përfundimit të marrëveshjeve në fuqi, shfletuesin e vetë, Internet Explorer-in, ta lejojë si shfletues të vetëm në të gjithë kompjuterët e bazuar në Windows. Me këtë synohej të bëhej presion posaçërisht ndaj kompanive AOL dhe Compaq.

 

Microsoft-i sot

Krahas sistemeve operative Microsoft-i e zgjeroi ndër vite edhe gamën e tyre të produkteve. X-Box-i, Windows-Media-Player-i apo Microsoft Office janë disa shembuj. Ndërmarrja, që u themelua para 40 vitesh me një fitim të pastër prej më pak se 2000$ në muaj, arrin sot një fitim prej 22 Miliardë Dollar, në shkallë globale i ka më shumë se 120.000 të punësuar dhe furnizon tërë botën me prodhimet e saj pothuajse në të gjitha gjuhët. Ajo që Bill Gates dhe Paul Allen, dy prej njerëzve më të pasur të botës sot, themeluan asokohe në një vend në New Mexico, u bë një histori e vërtetë suksesi.
Lajmet e Fundit

 1. 10 IKONAT E MODES DHE TRENDET QE ATO I KANE BERE TE FAMSHME

     Gjersa industria e modës vazhdon që çdo sezonë të prezantojë stile të reja, ajo nuk do të ishte ku është sot pa ndihmën e ikonave më me ndikim të modës. Në ditët e sotme, njerëzit me famë janë në gjendje të nxjerrin foto të veshjeve të tyre dhe të ndajnë ato në mediet sociale me miqtë, familjet dhe adhuruesit e tyre. Megjithatë, shumë nga gratë që kanë shpikur këto stile të veçanta nuk kanë patur ndikim të njëjtë, prandaj fakti që ato edhe sot e kësaj dite konsiderohen si ikona të modës, na bën neve të ndalemi dhe të themi se ato e kanë ditur ato saktësisht se çfarë po bënin! Edhe pse të famshmet e ditëve të sotme kritikohen për atë që veshin në qilimin e kuq, në dyqanin e gjërave ushqimore dhe në një darkë, ky nuk ishte rasti për brezat e mëparshëm të yjeve.

 2. HALIME DHE ERZEN BEQIRI DY YJE NE NGRITJE TE XHUDOS

     Të jesh i pari në një aktivitet krahas famës dhe mirënjohjeve bart me vete edhe përgjegjësi. Kjo pasi që suksesi i arritur vetvetiu na bën edhe model për të tjerët dhe sidomos gjeneratat e reja. I tillë është rasti i kampiones Majlinda Kelmendi, pasi që ajo sot është një shembull për qindra të rinj e të reja anekënd Kosovës të cilët kanë filluar të ushtrojnë xhudo. I tillë është edhe rasti i Halime dhe Erzen Beqirit nga fshati Akrashticë në Komunën e Vushtrrisë.

 3. MBAHET ME SUKSES TURNEU I PARE NDERKOMBETARE I BASKETBOLLIT PER FEMRA NE KOSOVE

      Dje në orën 16:00 në Pallatin e Rinisë dhe Sporteve në Prishtinë filloi turneu i parë ndërkombëtarë i basketbollit për femra në Kosovë. Në këtë turne morën pjesë katër skuadra: “Probet Prishtina” e cila është nikoqire dhe organizatore e këtij turneu, “Tirana” nga Tirana, “Nikshiq” nga Mali i Zi dhe “Rilski Sportist” nga Bullgaria.

     Në lidhje me këtë turne trajneri i skudrës nga Prishtina, Fidan Shatri theksoi se kjo është hera e parë që mbahet një turne i tillë në Kosovë dhe shumë i mirëseardhur dhe se për këtë organizim janë meritor klubi i tij së bashku me Federatën e Basketbollit të Kosovës si dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Edhe kapitenia e skuadrës nikoqire, Ermelinda Shatri, u shpreh e kënaqur për organizimin e këtij turneu pasi që sipas saj është një mundësi e mirë për të parë se si qëndrojnë ato në krahasim me skuadrat nga vendet e rajonit.

 4. TE JESH I MENCUR ESHTE NE MODE

  “Kurrë nuk kam bërë asgjë aksidentalisht dhe asnjë nga shpikjet e mia nuk erdhën aksidentalisht, ato të gjitha ishin rezultat i punës.” Thomas A. Edison

 5. GJENERAL MAJOR SALVATORE CUOCI -

  Kur e takojmë një gjeneral ushtrie, zakonisht nuk mund të shmangim ndjenjën e respektit më të thellë. Fundja, grada e tyre është tregues i qartë i punës dhe arritjes së tyre. Për këtë arsye, është e lehtë të harrohet se përpara se të jenë gjeneral, ata janë qenie njerëzore që kanë familje dhe ndjenja. Duke pasur këtë parasysh, Revista For You pati nderin dhe kënaqësinë që të takonte gjeneral major Salvatore CUOCI, Komandantin e 22-të të KFOR-it, dhe të zhvillonte një intervistë me të. Nëse dëshironi që të dini se si ishte fëmijëria e tij dhe se cilat janë disa prej tipareve të tij personale, ne ju ftojmë që të lexoni intervistën ne vijim.

Me Shume