Porta e Kosovës për në botë

22.01.15 10:10


15 kilometra të plota larg prej qytetit më të madh të Kosovës shtrihet vendi, i cili si asnjë tjetër kontribuon në atë, që të lidh këtë shtet të vogël të Ballkanit me botën – Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës.
Aeroporti i Prishtinës është një tregim suksesi, për të cilin është punuar shumë. I shfrytëzuar në fillim vetëm si aeroport ushtarak, ai në dekadën e kaluar në vazhdimësi u rimodelua në një aeroport bashkëkohor me shumë qëllime dhe me një timon regjional për trafikun ajror.

 

Mirëpo, shndërrimi strukturor dhe funksional nuk ishte pa probleme. Një dështim i hidhur ishte tërheqja e kompanisë së vetme ajrore kosovare Kosova Airlines në vitin 2006. Ajo dëshironte ta shndërronte aeroportin në një qendër ajrore nacionale, gjë që për operatorët e aeroportit paraqiste njërin prej klientëve dhe investitorëve më të rëndësishëm.

Mirëpo, ndërmarrja e re nuk ishte në gjendje që në mënyrë afatgjate t’i bënte ballë garës së ashpër europiane si dhe konkurrencës së fortë të linjave të lira ajrore. Asaj iu desh ta shpall falimentimin.

Prishtina International Airport – një tregim suksesi

 

Përkundër të gjithë hapave prapa Aeroporti i Prishtinës është pranuar si një aeroport regjional i suksesshëm europian. Infrastruktura e modernizuar dhe e zgjeruar, standardet e larta të sigurisë, mundësitë e shumta për blerje si dhe ofertat për udhëtarët biznesmenë, siç janë interneti mobil dhe ‘Business Lounge’, i përmbushin të gjitha kërkesat e fluturimit modern.

Rimodelimi i aeroportit ngjalli vëmendje edhe përtej Ballkanit: federata qendrore e operatorëve të aeroporteve (Airports Council International, ACI) në vitin 2006 e dekoroi Aeroportin e Kosovës me Çmimin për Aeroportin më të Mirë (Best Airport Award).

Shifrat aktuale të aeroportit janë mbresëlënëse: Çdo vit mbi pistat e aeroportit realizohen mbi 6000 fluturime. Rreth 1,5 milionë njerëz vijnë dhe largohen përmes Aeroportit të Kosovës. Një numër i madh i kompanive ajrore ndërkombëtare, mes tyre edhe “Air Berlin” dhe “Swiss”, e shfrytëzojnë aeroportin në linjat e tyre të rregullta dhe e ndërlidhin atë me një rrjet të dendur të trafikut të personave dhe mallrave në mbarë botën.

Për ekonominë e Kosovës ai është bërë një faktor i rëndësishëm ekonomik. Ai në thelb kontribuon që Prishtina në ndërkohë të jetë ndër qytetet më dinamike të Ballkanit Perëndimor dhe në mënyrë të qëndrueshme të fitojë atraktivitet në fushën e turizmit europian të qyteteve.

Përparësi të veçantë paraqet lokacioni i aeroportit, që është favorizues në aspektin teknik të trafikut. Në më pak se një gjysmë ore, me autobusë apo taksi, mbërrihet në qendër të qytetit të Prishtinës. Prej aty me anë të transportit publik mund të arrihen për pak orë pothuajse të gjitha vendet në Kosovë, por edhe destinacionet në Serbi dhe Shqipëri.

Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës për Kosovën dhe banorët e saj është një tregim suksesi në fushën e infrastrukturës. Për trafikun, ekonominë dhe turizmin ai është porta e Kosovës drejt botës.
Lajmet e Fundit

 1. 10 IKONAT E MODES DHE TRENDET QE ATO I KANE BERE TE FAMSHME

     Gjersa industria e modës vazhdon që çdo sezonë të prezantojë stile të reja, ajo nuk do të ishte ku është sot pa ndihmën e ikonave më me ndikim të modës. Në ditët e sotme, njerëzit me famë janë në gjendje të nxjerrin foto të veshjeve të tyre dhe të ndajnë ato në mediet sociale me miqtë, familjet dhe adhuruesit e tyre. Megjithatë, shumë nga gratë që kanë shpikur këto stile të veçanta nuk kanë patur ndikim të njëjtë, prandaj fakti që ato edhe sot e kësaj dite konsiderohen si ikona të modës, na bën neve të ndalemi dhe të themi se ato e kanë ditur ato saktësisht se çfarë po bënin! Edhe pse të famshmet e ditëve të sotme kritikohen për atë që veshin në qilimin e kuq, në dyqanin e gjërave ushqimore dhe në një darkë, ky nuk ishte rasti për brezat e mëparshëm të yjeve.

 2. HALIME DHE ERZEN BEQIRI DY YJE NE NGRITJE TE XHUDOS

     Të jesh i pari në një aktivitet krahas famës dhe mirënjohjeve bart me vete edhe përgjegjësi. Kjo pasi që suksesi i arritur vetvetiu na bën edhe model për të tjerët dhe sidomos gjeneratat e reja. I tillë është rasti i kampiones Majlinda Kelmendi, pasi që ajo sot është një shembull për qindra të rinj e të reja anekënd Kosovës të cilët kanë filluar të ushtrojnë xhudo. I tillë është edhe rasti i Halime dhe Erzen Beqirit nga fshati Akrashticë në Komunën e Vushtrrisë.

 3. MBAHET ME SUKSES TURNEU I PARE NDERKOMBETARE I BASKETBOLLIT PER FEMRA NE KOSOVE

      Dje në orën 16:00 në Pallatin e Rinisë dhe Sporteve në Prishtinë filloi turneu i parë ndërkombëtarë i basketbollit për femra në Kosovë. Në këtë turne morën pjesë katër skuadra: “Probet Prishtina” e cila është nikoqire dhe organizatore e këtij turneu, “Tirana” nga Tirana, “Nikshiq” nga Mali i Zi dhe “Rilski Sportist” nga Bullgaria.

     Në lidhje me këtë turne trajneri i skudrës nga Prishtina, Fidan Shatri theksoi se kjo është hera e parë që mbahet një turne i tillë në Kosovë dhe shumë i mirëseardhur dhe se për këtë organizim janë meritor klubi i tij së bashku me Federatën e Basketbollit të Kosovës si dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Edhe kapitenia e skuadrës nikoqire, Ermelinda Shatri, u shpreh e kënaqur për organizimin e këtij turneu pasi që sipas saj është një mundësi e mirë për të parë se si qëndrojnë ato në krahasim me skuadrat nga vendet e rajonit.

 4. TE JESH I MENCUR ESHTE NE MODE

  “Kurrë nuk kam bërë asgjë aksidentalisht dhe asnjë nga shpikjet e mia nuk erdhën aksidentalisht, ato të gjitha ishin rezultat i punës.” Thomas A. Edison

 5. GJENERAL MAJOR SALVATORE CUOCI -

  Kur e takojmë një gjeneral ushtrie, zakonisht nuk mund të shmangim ndjenjën e respektit më të thellë. Fundja, grada e tyre është tregues i qartë i punës dhe arritjes së tyre. Për këtë arsye, është e lehtë të harrohet se përpara se të jenë gjeneral, ata janë qenie njerëzore që kanë familje dhe ndjenja. Duke pasur këtë parasysh, Revista For You pati nderin dhe kënaqësinë që të takonte gjeneral major Salvatore CUOCI, Komandantin e 22-të të KFOR-it, dhe të zhvillonte një intervistë me të. Nëse dëshironi që të dini se si ishte fëmijëria e tij dhe se cilat janë disa prej tipareve të tij personale, ne ju ftojmë që të lexoni intervistën ne vijim.

Me Shume